Loading...

Ketumpang Air, Tumbuhan Yang Memiliki KHASIAT LUAR BIASA Tapi Banyak Orang Tidak Tahu...Silahkan Share..

Sponsored Links
.

Ketumpang Air Tumbuhan Yang Memiliki Khasiat Luar Biasa

Ketumpang Air - Tumbuhan ini sering kita dapati dihalaman rumah, ternyata tumbuhan ini mempunyai banyak manfaat bagi tubuh kita. Tumbuhan tropika semusim ini mudah dijumpai dikawasan-kawasan yang agak lembab dan agak terlindung dari cahaya matahari. Juga dikenali dengan nama saintifiknya Pepperomia pellucida . Walaupun ia mudah dijumpai namun tidak banyak yang mengetahui khasiatnya.

Herbal ini tumbuh menegak dengan ketinggian boleh mencapai satu kaki (25-30 cm). Batangnya dari jenis berair dan jika patah airnya berwarna hijau muda. Daunnya berbentuk seperti daun sirih dan baunnya juga hampir sama. Daunnya agak berkilau dibahagian atas dan agak kelabu dibahagian bawah. Buahnya bulat, sangat kecil dan berbentuk bujur dan ketika buahnya matang berwarnah hijau muda dan coklat, mempunyai sari minyak apabila dimasak. Walaupun ia tidak mendapat perhatian di Malaysia namun dinegara bukan tropika seperti eropah, tumbuhan ini dan benihnya dijual secara komersial. Ia dijadikan sayur dan salad.


Kegunaan: 


  • Jika dibuat jus yang segar dapat menyembuhkan jangkitan pada mata, batuk, kesakitan pundi kencing dan menurunkan tekanan darah tinggi
  • Daunnya mengandung bahan antibakteria yang dapat menobati penyakit kulit seperti bisul,jerawat dan kulit melepuh.
  • Tumbuhan ini juga digunakan untuk merawat athritis dan rheumatik selain itu tumbuhan ini juga berkhasiat sebagai ngilu sendi dan sakit perut.
  • Hasil gambar untuk ketumpang airKetumpang Air
  • Cairan dari batangnya juga digunakan untuk menyembuhkan demam dan sakit kepala.
Nah itulah manfaat ketupang air yang sering kita temui. 
Sponsored Links
Loading...
loading...
Loading...
Loading...